Партията на френския президент Макрон печели мнозинство в парламента


Тази публикация е прочетена 1028 пъти!

Партията на президента Еманюел Макрон “Републиката напред” печели мнозинство във френския парламент. Това сочат първите прогнозни резултати от балотажа на парламентарните избори, които се проведоха във Франция днес, съобщава “Фигаро”. Според тези данни партията на Макрон ще има 360 депутатски места.
Парламентът на Франция се състои от 577 депутатски места. По данни на социологическата агенция Ипсос/Сопра Стерия, цитирани от “Монд”, към момента партията на Макрон “Републиката напред” ще бъде представена от 355 депутати.
На второ място със 125 места са Републиканците, следвани от Социалистическата партия с 49 депутатски места. На четвърто място се нарежда крайнолявата “Непокорната Франция” със 30 депутати. Други партии вземат 10 места, и “Националният фронт” – 8.
Избирателната активност на втория тур на парламентарните избори днес във Франция е около 42%. Това е прогнозата на социологическия институт Елаб, цитиран от ТАСС. Така може да се окаже, че 58% от гласоподавателите са се въздържали да дадат своя глас.
Според директора на института Елаб Бернар Сананес това е катастрофално ниско равнище на участие на гражданите на страната в парламентарни избори.
На първия тур на изборите за Национално събрание преди седмица избирателната активност бе 48,4% .
Според прогнозите след първия тур на изборите се очакваше партията “Републиката напред” да вземе между 390 и 445 места в парламента. Възможно е въздържалите се от гласуване днес да достигнат рекордните 58%./БГНЕС/


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com