Парламентът удвои глобите за висока скорост, прие нови винетки и фишове без предупреждение


Тази публикация е прочетена 1732 пъти!

Винетката за лек автомобил за 2017 година остава 97 лева, съобщи днес регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.
Месечната ще струва 30 лева, а за седмична ще плащаме по 15 лева.
Павлова коментира, че новите стикери отново ще са защитени от фалшифициране, благодарение на 3 вида защита. Тя разкри, че през 2016 година няма нито един случай на заловена фалшива винетка.
Новото тази година е, че ако шофьор бъде заловен с изтекла винетка или купена, но незалепена, ще бъде глобен веднага, а колата му ще бъде спряна от движение, докато не се заплати тази такса. През новата 2017 година ще бъде въведена и дългоочакваната система за ТОЛ-такси.
Междувременно в парламента бяха гласувани и приети на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. В тях се предвижда глобите за превишена скорост да станат двойни.

И по-конкретно:

При превишаване на скоростта в населени места с над 50 км/ч от ограничението, глобата е 700 лева, а за същото нарушение извън населени места става 600 лева.

Глобите обаче нямат лимит:

„Ако карате със 100 км над превишението, до 50 км действа глобата, която е наложена. След това за всеки 5 км се вдига с още 50 лвева“, обясни председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев.
Глобата за неправилно паркиране пък вече ще бъде считана за връчена след като се залепи на превозното средство, коментира още Ананиев.
При каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път глобата ще е 1000 лева, а книжката ще се отнема за 3 месеца. Ако същото нарушение се повтори, санкцията скача на 4000 лева, а шофьорът ще остане без документ за управление на МПС за половин година.
Година без книжка грози и водачите, които организират или участват в гонки.
Предвидената санкция е 3 000 лева, а при повторно нарушение санкцията става 5 000 лева. /Източник- БГНЕС/


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com