Парламентът прие оставката на премиера Бойко Борисов

Share This:


Парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов. В гласуването участваха 220 народни представители, от които 218 бяха “за”, а двама се въздържаха. Въздържалите се бяха от групата на ГЕРБ.
“Министерски съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост на управлението”, заяви в началото на обръщението си от трибуната премиерът в оставка Бойко Борисов, аргументирайки оставката на кабинета си.
“Да честитим първо победителите на президентските избори категорична, ясна и точна победа. Не си спомням толкова честни изори, поне аз”, обърна се още той към присъстващите. “Искам да помоля вече новото мнозинство… имаме вече съвсем друго разпределение на сили. Редно е, за да не вкарвате държавата в едно служебно правителство, второ правителство. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите. Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. За каквото има необходимост, максимално ще бъдем конструктивни”, заяви Борисов пред депутатите в парламента.
Очаква се в четвъртък и петък народните представители да разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.
В началото на седмицата премиерът депозира оставката си заради загубата на президентските избори.
След гласуването й настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор.
При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com