Официално! Алтимир Адамов, Рамадан Аталай, Стоян Мирчев и Александър Сабанов са новите депутати от Силистра в 44-то Народно събрание

Share This:


Четирите основни политически формации и коалиции в силистренския 20-ти Многомандатен избирателен район /МИР/ – ГЕРБ, ДПС, БСП и Обединени патриоти, официално получават по един депутатски мандат. Това стана ясно днес, след като Централната избирателна комисия /ЦИК/ обяви окончателните резултати от проведените предсрочни парламентарни избори на 26 март, тази година. В следващия мандат на 44-то обикновено Народно събрание интересите на област Силистра от парламентарната банка ще защитават Алтимир Адамов от ГЕРБ, Рамадан Аталай от ДПС, Стоян Мирчев от БСП и Александър Сабанов от Обединените патриоти.

Припомняме, че първите три депутатски имена станаха известни още в нощта след края на изборния ден. Голямата драма тогава беше огромния преференциален вот, който събра поставеният на последно място в листата на ГЕРБ Алтимир Адамов, като по този начин той измести втория кандидат в списъка – д-р Мария Димитрова, председател на Общинския съвет в Силистра. Водач на кандидат-депутатите от ГЕРБ в Силистра бе бившият финансов министър Владислав Горанов. Той обаче е избран и от София, откъдето вероятно ще предпочете да влезе в Народното събрание и така ще освободи парламентарната банка за втория в листата – в случая Алтимир Адамов, който събра впечатляващите 5 100 преференциални гласа, с което на практика си осигури още веднъж присъствието в парламента, оставяйки на трета позиция д-р Мария Димитрова.
Последният четвърти мандат окончателно отива при силистренските Обединени патриоти. Техният водач – Александър Сабанов, влиза в парламента, но по метода /формулата/ на най-големия остатък, известен още като метод на Хеър-Ниймайер. Това е начин за разпределяне на мандати между политически партии при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи. Тоест – след като всички валидни гласове се разпределят по мандати, най-големия остатък започва да се върти математически като рулетка в България, след което аритметикаката определя кой ще стъпи на жълтите павета в София.
Считаната за един от бастионите на ДПС област Силистра търпи тотален провал, тъй като в годините назад движението винаги си е осигурявало минимум по две депутатски места от региона, а понякога и три, а сега – само едно. Причините са много, но една от тях е появата на ДОСТ, сочат политически анализатори.
Коалиция “БСП за България” организира перфектна кампания и резултатът е налице, след като в предния парламент БСП-Силистра нямаше свой депутат. В следващия мандат ще е Стоян Мирчев, който направи позитивна кампания, без нападки, а само със съществени и конкретни послания, посочвайки ясните проблеми и начините за тяхното решаване.
Окончателните данни с проценти и имена, според ЦИК, ще са ясни на 2 април, когато ще бъдат обявени и поименно новите 240 народни избраници в 44-я Парламент.
***
ГЕРБ-Силистра е победител на парламентарните избори в Силистренско, показват данните на при обработени 100% протоколи. За ГЕРБ са гласували 29.87% от гласоподавателите или 17 902.
Втора политическа сила е ДПС с 22.54% или 13 510 гласували, а трета остава Коалиция “БСП за България” с 22.26% или 13 343 гласували.
Четвърта политическа сила в област Силистра са Обединените патриоти с 10.07 или 6035 гласували.
Пета политическа сила е обединение ДОСТ с 4.91% или 2945 гласували.
Изборният ден приключи с избирателна активност 52.46% , съобщиха от Районната избирателна комисия в Силистра.
Гласували са 62 761 души, от имащите право на глас 119 630 гласоподаватели.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com