От 2-ри до 6-ти юли в Силистра: Традиционният международен фолклорен фест “Утрешният мир започва с днешното приятелство”

Share This:


Малки танцьори от Украйна, Сърбия, Грузия и Босна и Херцеговина, както и домакините от Силистра, ще вземат участие в 22-то издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, съобщи пресцентърът на крайдунавската община. Вече е започнала голямата организация за творческия форум, който ще се проведе от 2 до 6 юли.
Традиционно фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и с подкрепата на Министерството на културата. Над 300 ще са децата участници в тазгодишните фестивални прояви.
Тази година участие във фестивала са заявили четири чуждестранни детски ансамбъла – „Сузириа“ от гр. Волошийск, Украйна, „Газапкхули“ от гр. Батуми, Грузия, „Традиция – Грозд“ от гр. Тръстеник, Сърбия и „Куд Живиниче“ от гр. Живиниче, Босна и Херцеговина. Осем силистренски танцови формации ще са символични домакини и също ще вземат участие в проявите – фолклорните ансамбли „Добруджа“, „Ритъм“, „Добруджанче“, „Родолюбие“ и балетите “Б2 Балет”, „Лиденс“, „Аксел“ и Клубът за състезателни танци „Елеганс“.
Постоянно ще работи Фестивалният клуб във фоайето на салона на община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.
В първия фестивален ден – 3 юли от 9,00 ч. е пресконференцията и техническата конференция с ръководителите на състави във фестивалния клуб. От 10,30 ч. в Дунавския парк, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В него ще се разучават фолклорни ритми от всички страни-участници във фестивала. Същия ден от 17,00 часа е традиционното дефиле през Силистра, предвождано от Градския духов оркестър и флага на фестивала. От 17,30 на площад «Свобода» е тържественото откриване, с изпълнение на химна на фестивала „Де е България?“ и издигане на фестивалния флаг. Следва първи фестивален концерт в театъра.
През втория фестивален ден – 4 юли от 9,30 ч. на басейна на хотелски комплекс „Дръстър“ ще се проведе конкурсът „Мис и Мистър Фестивал“. От 18,00 ч. в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.
На 5 юли от 10,00 ч. на площад „Свобода“ с участниците във фестивала ще се проведе пленер „Аз рисувам фестивала“. От 11,00 часа кметът д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави – участници във фестивала. От 17,00 ч. ще бъде тържественото закриване на фестивала и заключителният концерт.
Фестивалът стартира през 1994 г. като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов.
В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Богата е историята на фестивала, която съхранява самобитна култура и танцово изкуство. Хилядите млади участници, зрители и гости за цял живот носят в сърцата си любовта към танца, спомена за приятелството и гостоприемството на град Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com