От 1 септември ЕК забранява прахосмукачките над 900 вата

Share This:


Европейската комисия забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата. От 1 септември всички уреди за почистване трябва да са с по-малка мощност и не толкова шумни.
Решението за ограничението е взето от Европейската комисия още през юли 2013 г. като е мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия. Тогава бе спряна продажбата на домашните уреди с мощност над 1600 вата. Във всички страни членки на Европейския съюз от септември се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата.
Прахосмукачките с по-висока мощност ще бъдат забранени за внос. Вече наличните в големите вериги уреди ще може да се продават до изчерпването им, като ще трябва с документи да се докаже, че са доставени преди 1 септември.
Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията. Повечето производители от няколко години пускат на пазара двигатели с мощност по-малка от 900 вата, коментират привърженици на мярката.
Противниците й обаче твърдят, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.
Освен с по-малка мощност, уредите трябва и да не са толкова шумни. Новата техника за почистване не трябва да бъде по-шумна от 80 децибела. Сега масово разпространените прахосмукачки могат да стигнат и до 95 децибела.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com