От юли плащаме повече за горива, газ, парно и ток

Share This:


В страната се очертава ценови шок. Увеличение на цените на горивата, прогнозира пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По неговите думи цените на горивата на дребно у нас са най-ниски за Европа. Има разлики в цените при горивата на различните вериги, те са от порядъка на 10-15 стотинки в зависимост от местоположението и търсенето, обясни Делчев. По данни на браншовата организация сивият сектор при горивата е от порядъка на 25-30%.
Поскъпване ще има и на природния газ, парното и топлата вода. Като фактори за това председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов посочи високите цени на синьото гориво, което България внася, и поскъпването на петрола на международните пазари. Той обаче обясни, че все още е много рано да се направят точните разчети за евентуалното повишение на цените.

През миналата седмица държавното дружество “Булгаргаз” предложи поскъпване на цените на едро на синьото гориво с 16% от юли. Ако искането бъде одобрено от КЕВР, това може да се отрази и на цените на парното и топлата вода. Както много пъти Иванов е обяснявал поскъпване от над 5% на газа се отразява в цените на парното. Което означава, че при 16% увеличение на цената на газа ще плащаме по-скъпо и за парно, и за топла вода. Отделно от това и електроразпределителните дружества поискаха увеличение на цените на тока. Ако цените на горивата, газа, тока и парното се увеличат, това неминуемо ще се отрази върху цените на стоките и услугите в страната.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com