Откритията, които мисията “Розета” поднесе на учените

Share This:


Мисията “Розета” позволи да се увеличат познанията за кометите и по-специално за това дали имат роля за появата на живот на Земята, предаде Франс прес, цитирана от БТА
Кометите, които са се формирали преди 4,5 милиарда години, са сред най-примитивните обекти в Слънчевата система.
Инженерите от мисията се бяха подготвили за кацане на модула “Фила” на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, като очакваха тя да е с формата на топка за американски футбол.
Няколко месеца преди програмираното кацане обаче си дадоха сметка, че 67Р/Чурюмов-Герасименко всъщност прилича на гумено пате с малка глава и едро тяло.
Дали кометата не бе на път да се раздели на две части вследствие на ерозия или ставаше въпрос за две слепени едно за друго парчета от комети?
“Анализите наведоха на мисълта, че по-вероятна е втората хипотеза”, заяви астрофизикът Франсис Рокар от Френския център за космически изследвания.
Учените с изненада установиха, че атомният подпис на молекули вода в изпаренията от 67Р/Чурюмов-Герасименко се различава от този на Земята. Следователно водата в океаните на нашата планета не произхожда от кометите от гравитационното поле на Юпитер, към които принадлежи 67Р/Чурюмов-Герасименко.
“Земята е загубила първоначалната си вода след сблъсъци, довели до формирането на Луната”, поясни Рокар. „След това е трябвало да се снабди с вода “второ поколение”.
” Преди мисията “Розета” учените смятаха, че вода се е появила на Земята в резултат на бомбардирането й с комети, съдържащи голямо количество вода, или астероиди, които съдържат по-малко вода.
“Събраните от мисията данни усложняват нещата”, отбеляза Рокар. „Може да се заключи, че водата на нашата планета е донесена по-скоро от астероиди, отколкото от комети”.
“Розета” откри също на 67Р/Чурюмов-Герасименко аминокиселината глицин – важна за живота на Земята съставка. “За пръв път беше открит глицин в атмосферата на комета”, увери Рокар.
Учените с изненада констатираха с помощта на “Розета”, че в атмосферата на 67Р/Чурюмов-Герасименко има молекулярен кислород. Учените смятат, че трябва да се преразгледат сегашните модели за формирането на Слънчевата система, защото в тях не е предвидено на комета да има такава форма на кислорода.
Освен това е изненадващо, че ядрото на 67Р/Чурюмов-Герасименко не притежава магнитно поле. Следователно е малко вероятно магнитни сили като онези, които са участвали във формирането на планети, да имат пръст във формирането на това скалисто тяло.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com