Откриват интересна изложба в Държавния архив в Силистра на 12 април

Share This:


В Държавния архив в Силистра се открива изложба по случай 138-та годишнина на Търновската конституция. Чрез документи, снимки и стенографски дневници изложбата проследява работата на Учредителното събрание. Представени са протоколът за откриването му с подписите на всички народни представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език, рапортът на 15-членната Комисия за обсъждане на проекта на Органическия устав, заключителната реч на Императорския руски комисар, протоколът от закриването на Учредителното събрание.
Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект. В изложбата са представени и отделни тематични акценти, свързани с някои от основните глави на Търновската конституция – за територията, за законите, за княжеската власт, за министерския съвет и министрите, за народното учение, за вярата, за свободата на печата.
Специално кът има и за държавните символи – герб, знаме и държавен печат и промените им от Търновската конституция до днес. В експозицията са използвани документи, чиито оригинали се съхраняват в Централния държавен архив – във фондовете на Канцеларията на Императорския руски комисар, Народното събрание, Министерския съвет, Монархическия институт, Областното събрание на Източна Румелия, Министерството на външните работи и изповеданията, както и в някои лични архивни фондове – на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.

Изложбата ще бъде официално открита на 12 април 2017 г. в изложбената зала на Държаван архив-Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com