Откраднаха оборудване за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“

Share This:


Откраднати са елементи от изградената система за видеонаблюдение на територията на резервата „Сребърна“, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Липсата е била установена от охраната на защитената територия при ежедневните обходи. Откраднати са три камери и соларен панел. Таблото е разбито и са нярязани кабелите. Участъкът, в който е констатирано престъплението, е северния шлюз на захранващия канал на езерото. Той е отдалечен от туристическите маршрути.
РИОСВ–Русе сезира компетентните органи, допълват от екоинспекцията. Подобни посегателства хвърлят сянка върху усилията на инспекцията да подобри управлението на защитената територия в навечерието на приключване на процедурата за обявяване на резервата „Сребърна“ за биосферен парк, съгласно новите критерии на UNESCO, възмущават се оттам.
Системата за видеонаблюдение и много други дейности са изпълнени по проект „Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват „Сребърна” и резерват „Бели Лом”. Той приключи през 2015 г. и беше финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013”, Приоритетна ос 3 – „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com