Организациите на хората с увреждания в Силистра се присъединяват към националния протест на 11 април

Share This:


Местните организации на хората с увреждания в Силистра се присъединяват към националния протест, който ще се проведе на 11 април. В него ще се включат и лекарите от ТЕЛК. На среща при областния управител на Силистренска област Ивелин Иванов те изразиха недоволство срещу подготвената реформа в областта на медицинската експертиза. 

Хората с увреждания изразиха опасенията си за отнемане на пенсиите им. Според тях, включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване е предпоставка за намаляване процента на увреждане и оттам орязване или дори отнемане на пенсии. На областния управител беше връчена протестна нота. В документа са отбелязани искания за достъпно и качествено здравеопазване, нормална архитектурна среда, адекватно образование и професионално обучение, осигуряване на работа и на социалните услуги.

В становище лекарите от ТЕЛК се обявяват против разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната. Според тях определянето на увреждането е комплексен феномен за всеки човек. За това следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип, а не от две отделни комисии.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com