Опасно покачване на нивото на Дунав

Share This:


Нивото на река Дунав в участъка край Силистра достигна днес до кота от 706 сантиметра, като през последните 24 часа покачването на водите е с 9 сантиметра. Критичната точка при Силистра е 785 сантиметра. Прогнозата е, че през следващите няколко дни Дунав ще се покачи с още 9 сантиметра и ще достигне кота от 715 сантиметра.

От Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе уточниха, че при Видин реката започва да намалява нивото, което означава, че до края на седмицата водите ще спаднат и при Силистра. Заради повишеното речно ниво днес обаче от Регионалата дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии” към Областната дирекция на МВР в Силистра са разпратили писма до четирите общини с излаз на река Дунав – Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово, в които се казва да се изградят щабове за наблюдения, а всички технически средства за отводняване да са в пълна готвоност. От Община Силистра уточниха, че има наличните чували с пясък, които трябва да се поставят на брега на Дунав, ако реката излезе от коритото, но това е малко вероятно.

При Русе  водният стоеж е 715 смВсички служби  са в готовност за реакция. Тъй като брегът край село Ряхово, община Сливо поле, е най-ниският в региона, има опасност от наводнения на къщи от подпочвени води.

Населението е предупредено, а аварийният спасителен екип на БЧК е на разположение в случай на необходимост. Осигурени са и помещения, в които при нужда да бъдат настанени цели групи хора.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com