Окончателно: Депутатите увеличиха цената на цигарите от 1 януари, 2017 година

Share This:


От Нова година цигарите поскъпват от 10 до 15 стотинки. Това реши парламентът след като прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според сегашния акцизен календар най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат повече.
Министерството на финансите обаче връща старите ставки от 2014 г., според които всички цигари трябва равномерно да поскъпват до 2018-а. Така по-евтините цигари ще поскъпнат повече.
С приетите окончателно промени средният ценови клас цигари ще поскъпне с около 15 стотинки, а по-скъпите с около 10 стотинки. Така с новата методика, ако сега кутия цигари, струва 4,90 лева, от 1 януари догодина ще струва 5,05 лева. Луксозните цигари, които струват 6,50 лева ще поскъпнат до 6,60 лева.
Все още не е ясно с колко, но се очаква най-голямото поскъпване да бъде при евтините цигари. Причината за увеличението е за да може българският пазар да достигне минималните нива на акцизите в страните от Европейския съюз.
Освен промени в акцизите, беше решено още плащанията над 5000 лева вече да минават само по банков път. Досега този праг беше 10 000 лв.
С приетите окончателно промени бизнесът пък ще подава декларации онлайн.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com