ОД на МВР-Силистра алармира! Внимание! Атаките на телефонните измамници продължават


Тази публикация е прочетена 1925 пъти!

Бърза реакция на криминалисти от Областната дирекция на МВР в Силистра доведе до предотвратяване на няколко телефонни измами на територията на областта от началото на 2018 г., съобщават от крайдунавското МВР. В резултат на създадената организация за противодействие на този вид престъпления, в редица случаи намесата на полицейските служители се е оказала решаваща за възпрепятстване на плащания към престъпниците.

Атаките на телефонните измамници не стихват и през новата година

В първите дни на януари тяхна жертва стана 81-годишна жена от областния град. Тя се раздели със сумата от 10 000 лв., след като окачи торбичката с парите на портата на дома си. Всекидневно в дежурната част на ОДМВР-Силистра постъпват сигнали на граждани за обаждания на телефонни измамници. Обикновено се прилага актуалната напоследък схема, свързана с искане на съдействие от името на полицейски служител за залавяне на телефонни измамници.

Как действат престъпниците?

Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначално с жертвата се свързва мъж, който се представя за полицейски служител. Обяснява, че в района действат телефонни измамници, които вероятно ще се свържат с нея. Последва второ обаждане от съучастник, който прилага класическа схема за измама – например иска пари за лечение на болен, но го прави по толкова груб и очевиден начин, че жертвата да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой. Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане от „полицейския служител”, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път ОДМВР-Силистра алармира: жертви на телефонни измами стават основно възрастните хора – предупредете близките си, обяснете им да не дават пари на непознати под никакъв предлог!
Не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
Не съобщавайте адреси и лични данни за свои близки по телефона!
При всяко съмнително обаждане, в което някой ви иска пари, прекъснете веднага телефонната връзка! Използвайте телефона едва след като чуете сигнал „свободно”. Не предприемайте нищо, преди да се свържете с близките си или с полицията.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com