Общини от област Констанца искат партньори от Силистра за два социални проекта


Тази публикация е прочетена 1726 пъти!

Представители на 4 общини от област Констанца, Румъния, проведоха в областната администрация в Силистра представяне на две проектни идеи, за реализацията на които са им необходими партньори от област Силистра. Във форума участваха областния управител Стоян Бонев и неговите заместници и заместници Младен Минчев и Елена Томова, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов с представители на екипа си, заместник кметове и ресорни специалисти от администрациите на общините Ситово, Кайнарджа, Алфатар и Главиница.
И двата проекта са свързани със социалната сфера и са по линия на трансграничното сътрудничество между България и Румъния. Предвидено е румънските общини да са водещи, а българските им партньори да получат реципрочна възможност да проведат същите дейности.
За провеждането на проектите са необходими съществуващи социални звена като старчески домове и центрове за възрастни хора и за хора с увреждания, каквито има в почти всички общини от област Силистра. За целта инициаторите от северната ни съседка предстои да пратят допълнителна информация до потенциалните си партньори.
Най-общо идеята е да се даде възможност на хора, включително и в предпенсионна възраст, да бъдат обучени как да обслужват обитатели на подобен род социални заведения – това по единия проект, а от друга страна – да получат умения по специалности, необходими за общността, за да могат да доработват в годините, когато са вече на заслужен отдих след приключване на професионалната кариера.
Завършилите съответните обучителни процеси, съчетани с практика и чрез обмяна на опит между двете съседни страни, ще получат сертификати, удостоверяващи правоспособност за упражняване на съответната дейност. За реализацията на двата проекта ще има подписани споразумения.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com