Община Тутракан получи от държавата пари за ремонт на военното гробище край с. Шуменци


Тази публикация е прочетена 1242 пъти!

Правителството е отпуснало на Община Тутракан 10 300 лева за ремонт на Мемориалния комплекс край село Шуменци, посветен на близо 8000 жертви от 4 държави по времето на Тутраканската епопея. Средствата са допълнителен трансфер, одобрен от Министерския съвет преди дни и са във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война.
Една част от парите са за ремонт на паметника на загиналите във войните в с. Шуменци, а друга за поставяне на допълнителна паметна плоча с имена на загиналите в Първата световна война. Средства са отделени и за реконструкция на част от укрепителната система на Тутраканската крепост от времето на войната.
Основните акценти в националното отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война са възстановяването на военни паметници у нас и в чужбина, ритуали за почитане паметта на загиналите, провеждането на военноисторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и др. Той включва също така издаване на третата книга от поредицата „Българска пехота“, на преработено и допълнено издание на български и английски език на книгата на акад. Георги Марков „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919“, на документален сборник с непубликувани и малко известни спомени и дневници на офицери и войници, изработване на интерактивна карта на военните паметници на територията на България и др.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com