Община Силистра започва ремонт на емблематичен паметник в центъра на града


Тази публикация е прочетена 2169 пъти!

След като години наред медии и гражданите на Силистра алармираха за лошото състояние на Паметника на падналите за свободата добруджанци, повече известен като паметника на Дочо Михайлов, общинската администрация най-сетне реши да го ремонтира. Един от символите на града от недалечното минало, който през 2018 г. навършва 60 години, започна да се пука, няколко плочи паднаха от монумента, а имената на загиналите за свободата на Добруджа избеляха и изчезнаха.


Според пресцентъра на общинската администрация, вече е направен оглед на паметника с цел той да бъде ремонтиран. Комисията в състав зам.-кметът инж. Тихомир Борачев и архитектите Антонина Огнева и Марин Неделчев от дирекция „Устройство на територията“ и производителят на надгробни паметници Валери Марков в качеството му на експерт, установила нарушенията по целостта в основата на монумента.
Предстои изпращане на писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство със снимки на състоянието на емблематичния паметник за получаване на разрешение за ремонт. Купени са необходимите материали – гранитни плочи за разрушената средна част от паметника. Самият ремонт ще се извърши през пролетта, когато температурите са подходящи за полагането на камъка.

Строителството на паметника
Строителството на паметника

Монументът е сътворен от творчески екип, сред които е бил и големият български скулптор, силистренецът Павел Метеоров и е открит през 1958 година.
На източната и западната страна на пиедестала са монтирани барелефите на д-р Петър Вичев и Димитър Дончев – Доктора, а на северната страна е вграден филигранен барелеф на групова композиция на добруджанските революционери, всичко – все дело на Павел Метеоров. Бронзовата фигура на Дочо Михайлов е изработена от скулптора Георги Коцев и тежи почти 3 тона.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com