Образователното министерство допълни дуалното обучение с още 17 нови професии

Share This:


В дуална форма на обучение от следващата учебна година ще бъдат включени 17 нови професии, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Новият план-прием предвижда от септември 923 деца от 17 области в страната да се обучават чрез работа за общо 29 професии в 29 професионални гимназии и паралелки.
Сред новите възможности ще бъде професията “Приложен програмист”. Дуално обучение по нея е заявено в по една паралелка в Професионалната техническа гимназия “Никола Й. Вапцаров” във Враца и в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, се посочва в съобщението.
Обучение чрез работа в различни гимназии в страната ще има още по професиите “Електротехник” със специалности “Електроника”, “Електрообзавеждане на производството” и “Електрически инсталации”, “Техник на енергийни съоръжения и инсталации” със специалност “Възобновяеми енергийни източници” и други.
Три от новите специалности, по които ще има дуална форма на обучение, са по българско-швейцарския проект ДОМИНО. Това са “Автомобилна мехатроника”, “Промишлена електроника” и “Мебелно производство”.
В рамките на проекта за последните две години са се включили 425 ученици от 16 професионални училища в страната. Участие са взели 62 фирми и предприятия.
Младежите, които се обучават в 11-и и 12-и клас в дуална форма, ходят два дни на училище и три на работа. За труда си те получават 90 на сто от минималната работна заплата в страната. Част от фирмите могат да предоставят и стипендии, които са отделно от възнагражденията на учениците.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com