Областният управител и митрополитът на Доростолска епархия обсъдиха заедно проблеми на обществото и на поверените им общности


Тази публикация е прочетена 757 пъти!

В навечерието на големия християнски празник Кръстовден, който е и празничният ден за областния център Силистра, областният управител на област Силистра Ивелин Статев посети Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в кабинета му в административната сграда на православен храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра.

Представителят на държавната власт на регионално ниво и духовният водач на древно просиялата Доростолска епархия обсъдиха различни въпроси, свързани с организационни и морални проблеми в обществото като цяло, както и теми, изискващи конкретни управленски решения.
 
Гостът и неговият домакин се обединиха около максимата, че нещата в живота трябва да се обмислят, за да се случват по най-правилен начин. Споделено бе и разбирането, че и в днешно време всичко започва от семейството, включително и обръщането към вярата.
 
Негово Високопреосвещенство заяви, че е сред митрополитите в Българската православна църква, който работи в епархия, където има разбирателство както с регионалните институции, така и с местните власти в Силистренска и в Добричка области. Независимо от етническата принадлежност и религиозното вероизповедание на техните представители.
 
На коментар бе подложена и тревогата в епархията във връзка с обстоятелства, някои от които зависят от национални институции, пречещи да се придвижи изграждането на втори православен храм в Силистра, макар да има отредено място от преди повече от 20 години, а и е наличен утвърден проект, чакащ своето осъществяване.
 
За изясняване на проблема, както и за намиране на изпълнимото му разрешаване, предстои среща на представляващите Областна администрация, община Силистра и Доростолска епархия.
 
Митрополит Амвросий изрази съмнение доколко са перспективни предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, по които той вече е споделил своите забележки пред Светия синод и авторите на проектите, особено по идеите кой къде и как да служи в различните религии.
 
Обект на обсъждане бяха и затрудненията по повод преподаването на религия в училищата, тъй като от дълго време не е намерена най-подходящата форма с реализируема програма, както и нейният фактически изпълнител.
 
На финала на срещата областният управител подари на митрополията комплект аксесоари за провеждане на тържествени събития, а митрополитът връчи на госта си икона на доростолските мъченици, която бе осветена от Негово Светейшество патриарх Не

Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com