Необичайните новогодишни традиции по света

Share This:


Разнообразието от култури по света крие и множество традиции, които някои народи спазват при посрещането на новата година. В навечерието на празника видеоканалът “Top of The Tops” ни разказва за странни обичаи, които се изпълняват на 31 декември.

Цветно бельо

Новогодишната вечер е добре обмислена в Италия не само откъм организация, но и облекло. Малко след Коледа магазините зареждат повече червено бельо. Традицията повелява в новогодишната вечер да се носи бельо в червен цвят. Почти същият обичай важи и за някои южноамерикански държави. Там цветът на бельото определя каква ще е новата година. Така например, ако сте в червено, ще срещнете любовта, в жълтеникаво – ще забогатеете, а белият цвят символизира мир.

Потапяне в река с елха

В Сибир мъжете и жените скачат в река с елха. Дръвчето е с поставка, която първоначално потъва. Всички танцуват около потъналата елха с алкохол в ръка, докато тя не излезе на повърхността. По този начин те „оставят“ старата година под леда и посрещат новата на повърхността.

Хвърляне на чинии и чаши

Докато южноафриканците изхвърлят вещите си, то датчаните взимат всички счупени или неизползвани чинии и чаши и ги трошат във вратите на приятелите и роднините си. Така те показват, че са готови за новата година. Колкото повече счупени чинии и чаши има пред вратата, толкова по-успешна ще бъде годината на живущите в дома.

Изхвърляне на стари вещи

В Йоханесбург, Южна Африка, имат забавен, но и опасен обичай – да изхвърлят старите си вещи през прозореца. Вещите далеч не са малки. Те варират от бутилки през дрехи и електроуреди до мебели. Тъй като през годините вещите стават все по-масивни, властите пускат дори и хеликоптери, които обикалят и съобщават за най-опасните места, а през целия 31 декември жителите биват предупредени да не вървят близо до жилищни сгради.

12 зрънца грозде

В Испания не само посрещат новата година с питие в ръка, но и с грозде. Ако успеете да поемете 12 зърна грозде наведнъж точно в полунощ, то цялата ви година ще ви бъде успешна.

Нова година с починалите

Жителите на град Талка, Чили отиват в нощта на 31-ви декември на гробищата при  починалите си роднини и приятели. Въпреки че тази традиция изглежда тъжна и потискаща, местните твърдят, че прекарвайки вечерта с мъртвите, ще им донесат мир, а те от твоя страна – късмет.

https://www.edna.bg/media/foto/neobichajni-novogodishni-tradicii-5435?p=1


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com