Независими експерти от БАН, университети и неправителствени организации се обявиха за запазване на чинарите в Силистра

Share This:


Независими експерти, които работиха през миналата седмица в Силистра, за да подготвят становище по проекта за реконструкция и рехабилитация на бул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“, се обявиха за запазване на 87 стари чинари, които по проекта трябваше да бъдат премахнати. В работната група бяха включени представители на Българската академия на науката, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, неправителствени и природозащитни организации. Проектът бе спрян от министър-председателя Бойко Борисов, който разпореди обстойна проверка, която да покаже дали чинарите наистина трябва да се премахнат.
В становищата на специалистите се препоръчва „целенасочена фитосанитарна оценка, естетическа оценка и диагностика за наличие или отсъствие на гнилостни процеси в дървесината на стъблата и кореновата система”, а там, където технологичните решения при изграждането на подземната инфраструктура налагат отсичане на отделно дърво, това да е крайна мярка. От общинската администрация в Силистра не коментираха мненията на експертите.
През следващата седмица ще има среща между главния архитект на Силистра, представители на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите, архитектите, участвали в подготовката на проекта и архитекти от Силистра.
Припомняме, че група общински съветници вече са внесли предложение за местен референдум за съдбата на дърветата.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com