Независими експерти от БАН, университети и неправителствени организации се обявиха за запазване на чинарите в Силистра


Тази публикация е прочетена 2332 пъти!

Независими експерти, които работиха през миналата седмица в Силистра, за да подготвят становище по проекта за реконструкция и рехабилитация на бул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“, се обявиха за запазване на 87 стари чинари, които по проекта трябваше да бъдат премахнати. В работната група бяха включени представители на Българската академия на науката, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехническия университет, неправителствени и природозащитни организации. Проектът бе спрян от министър-председателя Бойко Борисов, който разпореди обстойна проверка, която да покаже дали чинарите наистина трябва да се премахнат.
В становищата на специалистите се препоръчва „целенасочена фитосанитарна оценка, естетическа оценка и диагностика за наличие или отсъствие на гнилостни процеси в дървесината на стъблата и кореновата система”, а там, където технологичните решения при изграждането на подземната инфраструктура налагат отсичане на отделно дърво, това да е крайна мярка. От общинската администрация в Силистра не коментираха мненията на експертите.
През следващата седмица ще има среща между главния архитект на Силистра, представители на Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на строителите, архитектите, участвали в подготовката на проекта и архитекти от Силистра.
Припомняме, че група общински съветници вече са внесли предложение за местен референдум за съдбата на дърветата.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com