Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий е новият почетен гражданин на Силистра

Share This:


Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий е новият почетен гражданин на Силистра за 2017 година. Той бе удостоен с авторитетния приз на днешната сесия на Общинския съвет в дунавския град, на която съветниците гласуваха и тазгодишните носители на отличието “За граждански принос” и “Студент на годината”.
За духовния водач на Доростолската епархия – Доростолският митрополит Амвросий, гласуваха общо 21 съветници. Вотът бе таен. Отличието ще му бъде връчено на празника на Силистра – 14 септември, Кръстовден, по време на тържествена сесия на местния Общински съвет.
Наградата за 2017 година “За граждански принос” получават хореографът Симеон симеонов, дългогодишният състезал по автокрос Тодор Кърджиев и известният елитен футболен съдия и настоящ председател на Областния съвет на БФС в Силистра Георги Нарлев. Наградата „Студент на годината“ ще бъде връчена на Катрин Нивелинова Георгиева, която в момента следва в Русенския университет „Ангел Кънчев“, филиал Силистра.

***

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий е роден на 9 юни, 1942 г. в град Свищов със светското име Александър Александров Парашкевов.
Завършва средно образование в родния си град и Висшия химико-технологичен институт в София. От 1983 учи в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1987 година. Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“, край Берковица, под името Амвросий от митрополит Филарет Видински. Ръкоположен е в Чипровския манастир „Свети Йоан Рилски“ за йеродякон на 19 октомври 1983 г. от митрополит Филарет. От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. служи като епархийски дякон при Видинската митрополия. На 15 август 1984 година е ръкоположен за йеромонах в Клисурския манастир. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий служи в Клисурския манастир, като същевременно обгрижва и богослужебните нужди в различни енории на Берковското архиерейско наместничество. На 29 юни 1989 година митрополит Дометиан Видински го възвежда в архимандритско достойнство. От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. е игумен на Лопушанския манастир. Същевременно от 1999 г. до 2004 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурския манастир, като успява да го ремонтира и стабилизира финансово. От 1 юли 2004 година е викарий на врачанския митрополит.
На 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за доростолски митрополит. На 24 януари е канонично утвърден и на 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолската епархия.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com