На 14 ноември наблюдаваме най-голямото пълнолуние през последните 70 години. Следващото ще е през 2034 година

Share This:


В понеделник, 14 ноември, ще видим Най-голямото пълнолуние за последните 70 години, оповестиха пред световните медии учените.
Последния път, когато човечеството е било свидетел на този феномен, е бил през 1948 г., и следващия път, когато Луната отново ще бъде толкова близо до земята, ще бъде през ноември, 2034 година
По време на събитието, което ще се случи в навечерието на 14 ноември, Луната ще бъде с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от средната пълна луна, съобщава Sceince Alert. Това ще бъде най-голямото приближаване на Луната до Земята до 25 ноември 2034 г., така че не го пропускайте.

Как се получава суперлуната?

Както обясняват от НАСА, тъй като Луната има елипсовидна орбита, едната й страна, наречена перигей, е с около 48 280 км по-близо до Земята от другата страна – апогей. Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия, докато Луната обикаля Земята, това явление се нарича сизигия. Когато тази система Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната срещу Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето, се случва т. нар. явление перигей-сизигия. То прави Луната да изглежда много по-голяма и ярка в небето от обикновено и е известно като суперлуна.
Суперлуните не са толкова редки явления, имахме такава на 16 октомври, а след 14 ноември ще имаме още една на 14 декември. Но тъй като на 14 ноември ще имаме пълнолуние и перигей, Луната ще изглежда най-голяма в последните близо седем десетилетия. „Пълнолунието на 14 ноември ще бъде не само най-близкото пълнолуние през 2016 г., а и през XXI в. Пълната луна няма да се приближи толкова до Земята отново до 25 ноември 2034 г.“, съобщиха от НАСА. В зависимост от къде я наблюдавате, разликата между суперлуната и обикновеното пълнолуние може да е трудноразличима. Ако Луната е много високо и няма сгради наоколо, едва ли ще разберете, че е по-голяма от обичайното. Но ако я наблюдавате от място, където Луната е близо до хоризонта, тя може да създаде т. нар. „лунна илюзия“.
Ако планирате да наблюдавате суперлуната на 14 ноември, изберете хубаво и тъмно място далеч от светлините на града, съветват от НАСА.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com