На Лазаровден в Сребърна и Алеково

Share This:


На Лазаровден в с. Алеково, общ. Алфатар – на 31.03.2018 г., съобщават от НЧ “Пробуда”. Лазаруването е пролетен празник, изпълнен с красота, цветя и песни- празник на младостта и възраждането на природата. 

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден, определя се по лунния календар и винаги се пада на различна дата, но винаги в събота. 

Лазаруват млади момичета на възраст от 6 до 12 години.
Момичетата обикалят домовете, играят и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. За това е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Наричанията и обредните лазарски песни носят благослов за здраве, щастие и берекет. Гиздавите лазарки влизат във всеки дом и пеят на всеки член на семейството – и на стар стопанин, на млада булка, на мома и на малко детенце…..

” Мома хубава, Лазаре, мома гиздава нека излезе, Лазаре, да я питаме. Ако не е сгодена, Лазаре, да я сгодиме навръх Гергьовден, Лазаре, със шаро ягне, Лазаре, и с руйно вино….”

Силистренското село Сребърна може би е единственото в страната, където моми лазаруват два дни – на Лазаровден и на Цветница. Обичаят е сред любимите на местните жители, защото влезе ли ти лазарка вкъщи, ще е чисто цяла година.
Тринадесет момичета от ранни зори до свечеряване влизат в над 100 сребърски къщи. Не се уморяват да припяват за момиче или момче, за любов и за здраве на стопаните. Който ги чуе, бърза да излезе на портата, за да не бъде подминат неговия двор.
На Цветница момите от Сребърна хвърлят венчетата си в селската чешма. Според традицията от едно време, което от тях излезе напред, тая мома ще се задоми първа.

Източник: РЕКИЦ-Силистра


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com