Началото на Брекзит: Тереза Мей оповести официално Брюксел

Share This:


Британският премиер Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит. Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския посланик в ЕС Тим Бароу. Девет месеца след като британците гласуваха на референдум за напускане на Съюза, Тереза Мей започва преговорите, чийто краен резултат ще определи бъдещето на петата по големина икономика в света.
“Това е исторически момент, от който няма връщане назад. Великобритания ще напусне Европейския съюз. Сами ще взимаме решения и ще ковем собствени закони. Ще си върнем контрола над нещата, които са важни за нас. И ще се възползваме от възможността да изградим една по-силна и справедлива Великобритания. Правителството е твърдо решено да го постигне”, подчерта Мей, цитирана от БНР.
Премиерът Тереза Мей, която по принцип бе противник на Брекзит, но в политическия хаос след референдума оглави правителството, сега разполага с две години да уреди условията по напускането. Тя ще има една от най-трудните задачи, с които се сблъсква британски премиер за последните десетилетия: да запази целостта на Обединеното кралство пред вероятността от нов референдум за независимост на Шотландия, докато води трудни преговори с останалите 27 страни-членки на ЕС за сделки в области като финансите, търговията, сигурността и редица други сложни въпроси.
Тереза Мей обеща да търси възможно най-голям достъп до европейските пазари, но изтъкна, че Великобритания ще се стреми към сключване на нови търговски споразумения със страни извън Европа, като наложи ограничения на миграцията от континента.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com