Национална японска телевизия засне уникални кадри в резервата “Сребърна”

Share This:


Екип на националната телевизия „ТБС Вижън“ – Токио (Япония), засне уникални кадри на територията на резервата „Сребърна“. В рамките на 10 дни от престоя са обходени и заснети с висококачествена апаратура колонията на къдроглавия пеликан и местообитанията на защитените видове птици.
За първи път в Сребърна са осъществени подводни снимки на кореновата система на плаващите тръстикови острови и удавената върбова гора. Особен интерес за екипа на японската телевизия са предизвикали местообитанията на редките защитените растения блестяща млечка и блатно кокиче. Заснети са уникални кадри на улавяне на жертви и процеса на хранене при хищното растение обикновена мехурка.
Консултант на телевизионния екип е представител на Института за биоразнообразие и екосистемни услуги към БАН. Той е отчел много добро състояние на популациите на защитените растения, които в Плана за управление на резервата са посочени с ограничено разпространение.
ТBS Vision Inc., която е дъщерна на водещата TBS (Tokio Broadcasting System Television Inc.) заснема документални филми на обекти на Световното наследство, под закрилата на ЮНЕСКО, част от които е и Биосферен резерват „Сребърна“. Очаква се документалният филм да бъде излъчен в Япония в средата на август, след което ще бъде предеоставен на РИОСВ-Русе за некомерсиални цели и работа с деца.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com