Националната статистика: Средната работна заплата в Силистра е 683 лева

Share This:


Демографската картина у нас е силно повлияна от нивото на работната заплата в различните региони. Това показват данните от националната статистика, които отчитат двойно по-високо възнаграждение в София. Средната работна заплата в столицата е 1296 лв., докато във Видин тя е само 638 лв., а в Благоевград – 652 лв.
В Силистра средната заплата е 683 лв., в Ямбол – 690 лв., в Перник – 690 лв., в Кърджали – 686 лв., в Смолян – 696 лв., Хасково – 697 лв., Перник – 696 лв., допълва бТВ.
Общо в девет области на страната средните възнаграждения не могат да прескочат границата от 700 лева.
В резултат на това в София през изминалата година населението се е увеличило с повече от 5400 души, тъй като повече хора са се заселили в града, отколкото са го напуснали.
В градовете с по-ниски заплати като Благоевград, Смолян, Ямбол и Видин населението намалява.
Икономистите отчитат, че наемите, цените на услугите и в заведенията, както и по-големите разходи за транспорт оскъпяват живота в София. Но въпреки това хората, напуснали градовете с по-ниски заплати, рядко се връщат в тях.
„Като се тегли чертата, при тях ползата от по-големия доход превишава негативите от това, че плащат и по-високи разходи”, коментира икономистът Десислава Николова. Експертите препоръчват по-бедните общини да ползват активно европейските фондове за подобряване на инфраструктурата, за да увеличат шансовете за по-високи доходи.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com