НАП-Силистра: Над 3000 фирми декларираха печалба, здравноосигурителният статус най-търсена услуга

Share This:


3,31 млн.лв. са внесени за корпоративни данъци към 31 март, когато изтече последния ден, в който, според Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), фирмите бяха задължени да подадат годишна данъчна декларация и да внесат дължимия корпоративен данък за 2015 г., съобщават от НАП-Силистра. В миналогодишната кампания фирмите внесоха 1,74 млн.лв. данъци.
От началото на годината до края на март в офиса на НАП в Силистра са приети общо 3734 броя декларации за печалбата и доходите на данъчно задължените лица, които през 2015 г. са се облагали с корпоративен данък (с около 500 повече от приетите до март 2015 г.). Все още обаче пристигат документи за годишно отчитане по пощата.
Продължава тенденцията фирмите да се възползват от алтернативното предложение на НАП за подаване на декларации – чрез интернет страница на агенцията с електронен подпис. Тази година броят на подадените по този път корпоративни декларации е 2348 бр., което прави 63% от общия брой. За сравнение миналата година по интернет са получени 1939 бр. годишни данъчни декларации, които са представлявали 59% от всички подадени.
Отчитайки повишения интерес към подаването на данъчно-осигурителни документи по интернет, приходната агенция постоянно търси нови начини да улесни своите клиенти, предлагайки им все повече електронни услуги.

Здравноосигурителният статус е най-търсената услуга в НАП -Силистра

4164 граждани са поискали от началото на годината досега услуги, свързани със здравноосигурителния им статус. 183 от тях са подали заявление за напускане или завръщане в страната.
Припомняме, че възстановяването на здравноосигурителните права вече става чрез заплащане на всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца). Затова след 01 януари 2016 г. за всички е важно да не се забравят да внесат към бюджета вноската за здраве от 16.80 лева всеки месец. В случай, че пропуснат до 3 вноски, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и за възстановяването им ще трябва да платят дължимото за 5 години назад.
Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. А ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите суми, трябва да подадат заявление по чл. 2а от Наредба Н-8, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения.
С новите промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят единствено по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени, само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата – 420 лв.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com