Над 700 човека от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън

Share This:


 Изкачването към върха започна в 10:30 ч. от село Лялинци и беше съпроводено от Боян Петров. В него участваха жители на община Трън, любители на природата и планинари от цяла България. Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на село Лялинци. Млади и стари заедно изкачиха Парамиунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

   Беше направена жива фигура от хора с надпис „ДА“ – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души.

  В началото на събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис „Асарел Медет“. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран. След, което казаха на възмутените граждани, че отиват на друг поход, но с кебапчета и в друго село.

   Изкачването бе организирано от сдружение „Трън“, което се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда.

 Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й – висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com