Над 6600 силистренци вече обявиха доходите си пред НАП

Share This:


6646 физически лица от Силистренско са подали досега годишната си данъчна декларация за доходите от 2015 г.съобщават от НАП в дунавския град. С всяка година все повече се увеличава броят на деклариралите доходите си по интернет, допълват оттам.
Тази година 2655-ма граждани от Силистренско (40%) са обявили доходите си чрез електронната страница на агенцията, ползвайки електронен подпис (1347 бр.) или персонален идентификационен код (ПИК) за идентификация (1308 бр.). За сравнение за същия период миналата година по интернет са декларирали 1953 физически лица (28,7% от общия брой).

***
Всяка трета декларация за облагане на доходите е подадена по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Това сочат данните десет дни преди изтичане на крайния срок за предаване на формулярите на НАП– 3 май. До 20 април в цялата страна са получени общо 305 000 декларации, като тези, които са подадени по електронен път, са близо 100 000.
Независимо от това, в оставащите няколко работни дни до края на данъчната кампания, от НАП очакват да получат още близо 200 000 формуляра. От приходното ведомство предупреждават, че на избралите последния възможен ден за деклариране на място граждани вероятно ще се наложи да чакат продължително. Вместо това, подаването на данъчните декларации може да стане удобно от домашния компютър с безплатния ПИК, издаван в произволно избран офис на приходната агенция. Формулярите могат да бъдат изпратени и по пощата с препоръчано писмо с дата на пощенското клеймо не по-късно от 3 май 2016 г.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. При превод на пари към бюджета се попълвакодът за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.
Освен да подадат подоходната си декларация, с ПИК клиентите на НАП могат да ползват и много други услуги, като например да проверят осигурителния си доход, да получат информация за сумите преведени към фонда им за втора пенсия, да получат данни за декларираните им пред НАП трудови договори, да разберат колко са непогасените им задължения, да подадат всички видове данъчни и осигурителни декларации, както или искане за издаване на документ.
Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на Агенцията в YouTube.
Още информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон 0700 18 700. До края на данъчната кампания – 3 май 2016 г., телефонът ще бъде с удължено работно време – от 8.30 до 18.00 ч. в делнични дни.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com