Над 59 000 клиенти са обслужени в НАП-Силистра през тази година, над 1300 души са получили ПИК

Share This:


58 763 клиенти са влезли в салона за обслужване в офиса на НАП в Силистра от началото на годината досега, за да подадат данъчни и осигурителни декларации, да уточнят данъчно-осигурителната си сметка или да регистрират трудови договори.
Най-търсената услуга за физически лица е свързана със здравноосигурителния статус – 14 463 бр. От тях 662 на брой са приетите заявления за напускане и връщане в страната във връзка със закона за здравното осигуряване.
Почти 14 хиляди (13948) от всички, посетили салона за обслужване, са поискали да им бъдат издадени различни по вид удостоверения и копия на документи, а 733 са ползвали услугата „Регистрация и прекратяване на регистрацията на фискални устройства /касови апарати/”. 562-ма от клиентите на офиса са потвърдили заявления за подаване на документи по електронен път, а 1311 са се сдобили с персонален идентификационен код (ПИК). 319 клиенти са ползвали услуги във връзка с регистрация и дерегистрация по закона за ДДС, други 678 – по наредбата за самоосигуряващите се лица. 1500 регистрации на трудови договори отчита броячът на електронната система за управление на опашките. 236 са клиентите, които са подяали заявление за промяна на пенсионен фонд.

***

Повече от 5300 жители на Силистра и областта вече разполагат с 12-цифровия код, който им дава възможност да ползват редица услуги на Агенцията в удобно за тях време и без необходимост от закупуване на електронен подпис.
1311 персонални идентификационни кода (ПИК) са издали служителите от офиса на НАП в Силистра от началото на годината досега.
През тазгодишната данъчна кампания всяка пета декларация за доходите на физическите лица от 2016 г. е подадена по интернет с уникалния личен код, като броят им е двойно по-голям от миналата година.
ПИК може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната безплатно и безсрочно. Необходимо е само да се подаде заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП www.nap.bg или да се получи в салона за обслужване. Издаването отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации и декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход, да подават уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори, да извършват автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията.
Националният осигурителен институт (НОИ) също предоставя достъп до част от справочните си електронни услуги чрез ПИК на НАП, като справки за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица; за изплатени суми за безработица; за изплатени парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване; изчисляване на прогнозна пенсия; проследяване на решения по жалби срещу административни актове на НОИ и други.
Всички електронни услуги на НОИ, достъпни с ПИК на НАП, са публикувани на електронната страница на НОИ в рубрика Е-услуги/Справки/С ЕГН и ПИК на НАП.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com