Над 500 ортодоксални евреи бяха в Силистра днес за поклон пред гроба на Елиезер Папо

Share This:


Над 500 ортодоксални евреи посетиха днес Силистра, за да се помолят и поклонят на гроба на един от светците им – Елиезер Папо, чийто гроб се намира в дунавския град в специално изграден за целта мемoриален комплекс. Извън пределите на Израел, Силистра е единственото място, където има подобно еврейско религиозно светилище и всяка година той събира стотици вярващи.
Поклонението им днес бе при изключителни мерки за сигурност, организирани както от силистренската полиция, така и от местната община, откъдето със заповед на кмета д-р Юлиян найденов бяха затворени за движение няколко ключови улици в областния град.
Елиезер Папо се почита от всички вярващи евреи като равинът, спасил Силистра от холерна епидемия преди два века. Според исторически свидетелства, самият той обаче е бил покосен от болестта. Заради тази саможертва е канонизиран за светец.
Равинът-светец Елиезер Папо е роден в Сараево, но e живял и работил в Букурещ като главен равин, лекар и философ. По време на руско-турската война през 1829 г. пристига в Силистра, за да спасява населението от избухналата в лагера на руската армия епидемия от холера. Той създал карантинни „пояси” и лазарети за местните граждани. Но се разболява и умира на 37-годишна възраст.
Именно край Дунав в Силистра Елиезер Папо е написал една от най-изучаваните в еврейската общност книги – „Чудните съвети”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com