Над 40 събития включва 58-ия Международен фестивал “Мартенски музикални дни” в Русе

Share This:


В Доходно здание, в петък,  се състоя тържественото откриване на 58-мото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, организиран от Община Русе под патронажа на Министерството на културата.

„Това значимо за Русе събитие се утвърждава като прекрасна традиция и отличителен акцент в културната програма на града. Всяка година през месец март, Русе се превръща в музикалната столица на България. С гордост мога да заявя, че програмата на Фестивала предлага все по-разнообразни концерти, утвърждавайки се като запазена марка на нашия град“, заяви г-н Стоилов, след което обяви 58-ото издание на Международния фестивал за открито.

Вечерта продължи с участието на звездния състав Минчо Минчев – цигулка, Робърт Коен – виолончело и Емил Табаков, който дирижира Софийска филхармония. Те изпълниха Двоен концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Й. Брамс и световната премиера на Симфония №9 от самия Емил Табаков. Водеща на тържественото откриване беше актрисата Ралица Константинова.

Фестивалната програма, която продължава до 1-ви април ще предложи на публиката над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Мащабната съпътстваща фестивална програма за малки и големи включва редица образователни концерти за деца и младежи, както и тематични изложби. Час преди първия концерт, се състоя откриването на изложба на картини от майстора на живопис – Николай Русчуклиев. Изложбата беше открита от кмета Пламен Стоилов, който сподели с присъстващите любопитен факт от биографията на проф. Русчуклиев, установил се в Русе през далечната 1961 година, когато е и първото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“.

Получени бяха поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев, министерства, народни представители, областния управител на Област Русе г-н Галин Григоров и др. Събитието лично уважи и заместник-министъра на културата г-н Румен Димитров.

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu

Билети: каса Опера и www.eventim.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com