Над 29 млн. лева за предсрочните парламентарни избори плаща държавата


Тази публикация е прочетена 1420 пъти!

Общо 29,905 млн. лв. възлиза план-сметката за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март, каза служебният финансов министър Кирил Ананиев. “Съгласно чл. 18 от Изборния кодекс организацията и провеждането на изборите се възлага на правителство, а средства са от бюджета. С тези средства се осигурява функционирането на всички министерства и ведомства, които участват в процеса. Те се осигуряват от преструктуриране на разходите”, поясни той. “Предвидено е към 30 юни всички участници в изборите, които са получили средства по сметката, да направят своя отчет”, каза още Ананиев.
Изборите се оскъпяват заради машинното гласуване, обясни още финансовият министър.В план-сметката за вота в момента няма буфери, ако ВАС отхвърли решението на ЦИК за машинното гласуване само в 500 секции. Ананиев обаче уточни, че ако това се случи, те са готови да променят план-сметката и обяви, че ВАС трябва да се произнесе до три дни.
Правителството възложи на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март. Той ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.
Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com