Над 1000 силистренци са се сдобили с персонален идентификационен код (ПИК) тази година

Share This:


Повече от 5000 жители на Силистра и областта вече разполагат с 12-цифровия код, който им дава възможност да ползват редица услуги на НАП в удобно за тях време и без необходимост от закупуване на електронен подпис, съобщиха от крайдунавското данъчно. Оттам допълниха, че 1023 персонални идентификационни кода (ПИК) са издали служителите на силистренската НАП от началото на годината досега.
През изминалата данъчна кампания всяка пета декларация за доходите на физическите лица от 2016 г. е подадена по интернет с уникалния личен код, като броят им е двойно по-голям от миналата година.

***
ПИК може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната безплатно и безсрочно. Необходимо е само да се подаде заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП www.nap.bg или да се получи в салона за обслужване. Издаването отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации и декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход, да подават уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори, да извършват автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията.
Националният осигурителен институт (НОИ) също предоставя достъп до част от справочните си електронни услуги чрез ПИК на НАП, като справки за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица; за изплатени суми за безработица; за изплатени парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване; изчисляване на прогнозна пенсия; проследяване на решения по жалби срещу административни актове на НОИ и други.
Всички електронни услуги на НОИ, достъпни с ПИК на НАП, са публикувани на електронната страница на НОИ в рубрика Е-услуги/Справки/С ЕГН и ПИК на НАП. Предстои списъкът да бъде разширен и с други онлайн справки.
Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com