Над 1000 младежи от област Силистра можеха да използват „Културния чек” предложен от БСП

Share This:


Над 1000 са младите хора в Силистренска област, които тази година трябва да навършат пълнолетие. Те са родени в далечната 2000 година, така наречения Милениум, когато вярвахме, че промяната за България е на прага ни и тя е за добро, за повече духовност, икономика, граници, които да ни дават свобода, а не да ни ограничават. Това казва в свой коментар за сайта “Уеб Силистра” Вяра Емилова – секретар на Националния съвет на БСП

И продължава: 

Преди дни управляващите сложиха ограничения пред една добра идея – за повече култура. Със законопроекта за „Културен чек”, внесен от БСП,  тези над 1000 младежи от Силистренска област можеха да получат от държавата ваучер на стойност 200 лева, който им дава възможност да посетят музикални спектакли, концерти, музеи, художествени галерии и театри, филмови прожекции, архитектурни, исторически, археологически, природни, етнографски и музейни резервати и комплекси, както и да закупят книги. Но казвам това в минало време, тъй като към момента това е невъзможно. С процедурни хватки ГЕРБ успяха да отхвърлят проекта за “Културен чек” и да отложат гласуването му в парламента за неопределено време. 

Факт е, че дейностите, свързани с културните изяви, присъстват все по-рядко в живота на обикновените хора по обясними финансови причини. Още по-ограничени в това са младите хора в малките населени места.

Защо?

От 1 до 10 лева са цените на билетите в културните институти в Силистра и региона. Статистиката показва, че въпреки това, малко са хората, които успяват месечно да посетят театър, музейна експозиция или да закупят книга. Погледнато през призмата на малка област, каквато е Силистра, „Културният чек” би бил от полза не само за осемнадесет годишните, които ще се докоснат и преживеят изкуството, а той би бил изключително добро решение и за развитието на културните институти в региона. А те са близо 15 и трудно биват издържани и подпомагани от общините и държавата.

Силистра е примерът как липсата на средства и желание от страна на управляващите може да ограничи работата на една институция, предлагаща така необходимата култура. Такъв е случаят с Драматично–кукленият театър в Силистра, който спря драматичните си представления заради липса на средства и неизпълнени финансови ангажименти от страна на общината. 

Ако идеята за ‘Културен чек” беше срещнала разбиране, тази година културните институти на Силистренска област щяха да получат необходимата им финансова подкрепа и внимание от младите хора в областта.

Така изглежда идеята за Културния чек, погледната от най-далечния Североизток – необходима, осъзната и също толкова далечна!

А Силистра има какво да предложи, защото събира историята си цели 1900 години. Хубаво би било младите да знаят и помнят Регионалния исторически музей, който е един от първите в България, Етнографския музей-представящ живота на българите близо 2 века, Художествената галерия с над 1500 произведения на изкуството на големи български художници като Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев и силистренски творци, Римската гробница от средата на IV век, Драматично-кукления театър, създаден преди 140 години, Мемориалния комплекс с национално значение “Военна Гробница 1916 г.” в Тутракан, Етнографският музей “Дунавски риболов и лодкостроене”, Художествена галерия “Желю Тачев” и много други.

И в заключение да си припомним думите на известния режисьор и сценарист Андрей Кончаловски, че „Културата определя съзнанието и културата определя съдбата на народа”. И колкото и да ни е трудно, да се опитаме да не вярваме на думите на Стефан Цанев, че от култура има нужда културният човек, простакът няма нужда от култура.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com