Мотивите на БСП за вота – в 40 стрaници

Share This:


Мотивите на БСП за искания вот на недоверие към правителството за провал в политиката за околна среда и води са описани в 40 страници, обяви зам.-председателят на ПГ “БСП за България” Драгомир Стойнев. Консултациите за подкрепа с други парламентарни сили започнаха вчера с ДПС. “Това правителство е заплаха за живота и здравето на българите и трябва да си ходи. Водата стана лукс за голяма част от домакинствата. Няма област в страната, в която да не цъка екологична бомба”, категоричен бе Стойнев. Той отбеляза, че искането на оставка на кабинета е и математика. “79 народни представители от БСП и 25 от ДПС са 104.

Предстои ни разговор с ПГ на “Воля” и независимите депутати. Колегите от партията на Марешки постоянно твърдят, че не подкрепят това правителство, и е нормално да обсъдим и с тях мотивите на вота на недоверие. Независимите народни представители също не би трябвало да подкрепят кабинета. Това прави общо 124 депутати”, пресметна Стойнов. Според него това би трябвало да е новото парламентарно мнозинство. Нужно е да стане ясно кой стои зад правителството и кой не го подкрепя, смята Стойнев. 

Ще подкрепим вота на недоверие срещу правителството по много причини, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. “Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна, е че управленската ни програма “Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия” се базира на екологичните принципи”, обясни Цонев. От движението смятат, че  зелената икономика трябва да се използва като основен инструмент за икономическия растеж в страната. Според Цонев политиката в сферата на водите и на отпадъците, която води управляващата коалиция, най-меко казано е хаотична. “Тя води до перманентни кризи. Резултатите от този вот ще бъдат в няколко посоки. Първо, да се види чрез дебатите какви са истинските проблеми. Колегите от БСП са развили много детайлно своите мотиви. Експертите ни също развиха много детайлно нашите мотиви. Много от тях съвпадат с тези на БСП, други са различни”, посочи Цонев.

“Вотът на недоверие ще покаже и има ли управляващо мнозинство това правителство в този парламент. Чисто математически, след излизането на Атака”, то няма такова. Ако пък има – ще се види дали подкрепата за кабинета се е преформатирала. Ако няма мнозинство и ако всички, които се заявяват, че са опозиция, гласуват “за” вота, правителството ще падне”, коментира Цонев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com