МОН няма да отменя външното оценяване след 10 клас

Share This:


През тази учебна година няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е прекъсван

Националното външно оценяване след  10 клас няма да бъде отменяно, съобщиха от Министерство на образованието в прессъобщение до медиите, цитирани от Дума.

Изпитите са задължителни според Закона за предучилищното и училищното образование, като отлагането им може да стане само с решение на Народното събрание.

„В настоящата ситуация обаче това не е възможно, защото няма действащ парламент“, казват от МОН.

През тази учебна година няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е прекъсван. От МОН посочват още, че през тази година броят на реално взетите часове всъщност е по-голям от предишни години заради липсата на грипни ваканции и екскурзии.

„Както и останалите външни оценявания, това в 10 клас има голямо значение за разработването и прилагането на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието на ниво паралелка, училище, регион държава. То е ключово и за останалите образователни системи и измервано през международните изследвания“, казват от МОН.

На брифинг служебният образователен министър Николай Денков съобщи още, че ректорите на висшите учебни заведения у нас сами ще решават дали да събират отново присъствено всички студенти.

Той добави, че все още няма решение дали учениците от гимназиалния етап да се върнат в училище присъствено до края на учебната година, но такова се очаква в следващите няколко дни.

Денков обясни, че в следващите дни ще се публикува точна информация по какъв начин, как и кога ще приключи учебната година.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com