Мемориалът „Военна гробница-1916” край Тутракан стана историческа културна ценност с национално значение

Share This:


Калина ГРЪНЧАРОВА

Със заповед на Министерството на културата от януари, 2018 година, се променя наименованието, видовата характеристика и категорията на обект Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916”, с. Шуменци, община Тутракан. Промяната е от културна ценност с категория “Местно значение” в единична историческа недвижима културна ценност с категория “Национално значение”.
Мемориалът „Военна гробница-1916 г.” е най-голямото военно гробище от войните за национално обединение на територията на България. Тук вечен покой са намерили над 10 000 войници и офицери от различни националности – българи, румънци, германци и турци. В история военната операция през септември 1916 г. е останала като “Тутраканска епопея”.
Непосредствено след епичната битка за Тутракан, командването на 4-а пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле да бъдат погребани във форт № 6. В продължение на две седмици жителите на Тутракан и околните села с волски каруци пренасят загиналите. Войниците поставят дървени кръстове и изписват имената на известните бойци, а неизвестните погребват в общи гробове.
На 5 септември 1917 г. е първото честване на героичната битка, на която присъства ген. Пантелей Киселов, близки и потомци на загиналите в Тутраканската епопея.
Всяка година, в първата неделя на месец септември, в Мемориалния комплекс се провежда Национален събор-възпоминание, на който се почита паметта на воините, загиналите в битката за Тутракан.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com