Мая Манолова: Има отворена сметка за „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ“

Share This:


Тази публикация е прочетена 1050 пъти!

Има открита набирателна сметка за кампанията „Великден за всеки“ на сайта на омбудсмана и на този на Българския червен кръст, каза омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Денят започва“.

Със SMS на номер 1255 също може всеки да подкрепи пенсионерите за празниците, добави тя. Тя обясни още, че кампанията може да се подпомогне и с хранителни продукти, които могат да стигнат до нуждаещите се.

„Великден за всеки“ е единствената кампания, която привлича вниманието към възрастните хора. Освен към тях съпътсващата кауза ще е да обърнем внимание към унищожаването на храна и здравословното хранене, каза омбудсманът. Искаме да подтикнем децата да уважават и храната, и баба и дядо, добави тя. 700 000 тона храни се унищожават и изхвърлят на годината, сочат проучвания.

Половината се унищожава от домакинствата, другото – от производителите и селскостопанската им обработка, затова и „Великден за всеки“ започна от училището. Съпътстващата кауза е да обясним на децата, че не бива да се унищожава храна, да не се изхвърля и по този начин да стигнем до българските домакинства, трябва да уважаваме и оползотворяваме храната, заяви Манолова. Тя обясни, че кампанията има идея и да демонстрираме на децата кои са ценните храни.

Името ще е „Безостатъчно щастливи“, тя е свързана със здравословното хранене, здравето на нацията и с борбата с наднормено тегло. Омбудсманът бе категорична, че ще се обърне внимание и на качеството на безплатните закуски в училище, като основна идея е да се направи реформа в полза на здравословните и био храни.

Манолова коментира и казуса „ЧЕЗ“. Тя призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ. Омбудсманът коментира, че ако комисията няма такива правомощия, институциите трябва да предприемат законодателни промени, за да ги осигурят.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com