Мая Манолова: Има отворена сметка за „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ“


Тази публикация е прочетена 459 пъти!

Има открита набирателна сметка за кампанията „Великден за всеки“ на сайта на омбудсмана и на този на Българския червен кръст, каза омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Денят започва“.

Със SMS на номер 1255 също може всеки да подкрепи пенсионерите за празниците, добави тя. Тя обясни още, че кампанията може да се подпомогне и с хранителни продукти, които могат да стигнат до нуждаещите се.

„Великден за всеки“ е единствената кампания, която привлича вниманието към възрастните хора. Освен към тях съпътсващата кауза ще е да обърнем внимание към унищожаването на храна и здравословното хранене, каза омбудсманът. Искаме да подтикнем децата да уважават и храната, и баба и дядо, добави тя. 700 000 тона храни се унищожават и изхвърлят на годината, сочат проучвания.

Половината се унищожава от домакинствата, другото – от производителите и селскостопанската им обработка, затова и „Великден за всеки“ започна от училището. Съпътстващата кауза е да обясним на децата, че не бива да се унищожава храна, да не се изхвърля и по този начин да стигнем до българските домакинства, трябва да уважаваме и оползотворяваме храната, заяви Манолова. Тя обясни, че кампанията има идея и да демонстрираме на децата кои са ценните храни.

Името ще е „Безостатъчно щастливи“, тя е свързана със здравословното хранене, здравето на нацията и с борбата с наднормено тегло. Омбудсманът бе категорична, че ще се обърне внимание и на качеството на безплатните закуски в училище, като основна идея е да се направи реформа в полза на здравословните и био храни.

Манолова коментира и казуса „ЧЕЗ“. Тя призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ. Омбудсманът коментира, че ако комисията няма такива правомощия, институциите трябва да предприемат законодателни промени, за да ги осигурят.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com