Мащабни проекти преобразяват кея на Русе


Тази публикация е прочетена 1993 пъти!

Община Русе и oбщина Гюргево успешно разработиха съвместен проект „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе – Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“, който представлява комплекс от дейности, насочени към осигуряването на безопасен транспорт чрез подобряване на водните пътища на река Дунав. Това съобща пресцентърът на русенската общинска администрация.
Оттам допълват, че договорът по проекта е подписан от зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански и кмета на Гюргево г-н Николае Барбу в Кълъраш, Румъния. Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния –България“ 2014 – 2020 г., Приоритетна ос 1, Специфична цел 1.2 „Повишаване безопасността на транспорта по водните и морски пътища“ и е с продължителност 30 месеца.
Дейностите включват изграждането на кей от страна на oбщина Гюргево и развитие на зоната около канал „Свети Георги“, край естествената връзка с Дунав, с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт. Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе – Център и ще подобри навигационните условия на 3 корабни места, за да могат там да акостират големи пътнически кораби и да се идентифицират необходимите за това инвестиции. Участъкът, в който са разположени трите корабни места е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.
Проектът е част от местната политика на oбщините Русе и Гюргево в областта на подобряване безопасността на транспорта в трансграничния регион и е от голяма важност за създаването на безопасна обща трансгранична транспортна инфраструктура. Чрез строителните дейности ще се подобрят условията на вътрешните водни пътища в трансграничния регион и Долен Дунав, което ще допринесе за по-добрата свързаност с пристанище Гюргево. Изпълнението ще засили сътрудничеството им и ще подобри качеството на живот в региона на трансгранично сътрудничество.
Общата стойност на проекта за двата партньора е 14 368 162,39 лв. Безвъзмездните финансови средства за oбщина Русе са в размер 9 002 979,49 лв., като общинското участие е 180 058,42 лв.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com