Марк Твен: Дойдох с Халеевата комета, ще си отида с нея

Share This:


– Твен: „Моите книги са вода, книгите на великите гении са вино. Всички пият вода.”

– Ърнест Хемингуей: „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин“.

***

Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: “Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“. Това са думите на една невероятна личност – Марк Твен (литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс). Предсказанието му се сбъдва – Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г. в Рединг, Кънектикът един ден след най-близкото разстояние на Халеевата комета до Земята.
Марк Твен е смятан за един от най-големите американски хумористи. Уилям Фокнър го нарича „Бащата на американската литература”, а Ърнест Хемингуей казва, че „Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин”.
На 30 ноември 1835 г., годината, в която прелита Халеевата комета, се е родил Самюъл Лангхорн Клемънс, който по-късно всички ще нарекат Марк Твен.
Когато е на 12 години, баща му умира и Самюъл напуска училище, за да започне работа като печатарски работник, а по-късно и като лоцман по река Мисисипи. Тогава получава и прякора си Марк Твен, което на моряшки език означава безопасно плаване. Впоследствие работи като репортер за няколко вестника в страната.
Изгражда уникален стил на писане и не след дълго става най-известният разказвач на целият Запад.
Започва да изкачва стълбата на успеха през 1865-та година, когато една от неговите приказки се публикува във вестници из цяла Америка. Следващата стъпка идва през 1867-ма, когато прави 5 месечно пътешествие в Средиземноморието. Успява да напише цяла книга от това приключение.
На 34 години красивият, червенокос, егоцентричен и амбициозен журналист и пътешественик става един от най-популярните писатели на Америка. Публикува легендарната си книга “Приключенията на Том Сойер” през 1876-та, а веднага след това започва да пише и нейното продължение – “Приключенията на Хъкълбери Фин”. Публикува я чак през 1884-та година, като преди това пише 2 други книги.
Последните 15 години от живота му били изпълнени с признания и награди. Получава Почетни дипломи от Оксфорд и Йейл. Той е най-известният американец на XIX век и навсякъде, където отивал винаги бил пред обективите на камерите, докато тълпите го аплодирли. Прави околосветско пътешествие, в което изнася лекции, за да може да изплати натрупаните си дългове.
Чувството за хумор на Марк Твен е гледната точка, през която пречупва живота. Иронията, самоиронията и насмешката са неговата действителност и винаги са придружавали очертаването на човешките слабости и абсурди.
Със смъртта на съпругата си през 1904-та година Марк Твен губи искрата в живота си. Паметта започва да го предава, става много избухлив и параноичен. Опитвал се да пребори депресията с пушене на пури, четене в леглото и безкрайни часове в игра на билярд и карти.
Марк Твен умира от сърдечен удар на 21 април 1910 година на 74 годишна възраст, в своята вила в Рединг, щата Кънектикът. Погребан е в при съпругата си в Елмира в Ню Йорк.
Марк Твен е автор на 28 книги, както и на много разкази, есета и писма. Той се отличава контрастно от редицата големи имена в световната литература и журналистика, защото създава един свят, в който без страх, директно и с хумор се говори за атеизъм, политика и робство.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com