Лекари предлагат реформа в системата на ТЕЛК

Share This:


Тази публикация е прочетена 1481 пъти!

Реформа в системата на ТЕЛК предлагат лекари, съобщи NOVA. Те искат по-лесно освидетелстване на хора с тежки заболявания, но държат да отпаднат някои болести, за които сега се дава процент инвалидност. Процент инвалидност за хора с няколко леки заболявания – това са сегашните правила. Но лекарите предлагат да да отпаднат и други – например плоскостъпие или някои леки обриви. Или признаци на стареене. Реформата предлага обаче хората с по-тежки заболявания да бъдат освидетелствани до живот. Например – при диабет.
Законопроектът на лекарите е подготвян в последните 3-4 месеца, заедно с пациенти и неправителствени организации. Получава подкрепа. Правозащитните организации обясняват, че точно тази реформа щяла да размие митовете за фалшивите инвалиди. Защото проблемът бил не в ТЕЛК-овете, а в закона.
Според лекарите, има още един проблем на ТЕЛК-системата – че хората отказват да се явяват от страх. За предложените промени вече знаят ГЕРБ, БСП и омбудсманът. Не е ясно кога, дали и от кого те ще бъдат внесени в Министерския съвет. Лекарите разчитат най-вече на социалното министерство.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com