Лайънс клуб-Силистра организира днес безплатни прегледи и тестове за диабет

Share This:


Безплатни прегледи и кръвни тестове за диабет организира Лайънс клуб – Силистра на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.
Прегледите ще се извършват в клуб №1 на инвалида и пенсионера до Детска млечна кухня в Силистра, от 9:00 до 15:00 часа. Това съобщи Николай Николов, президент на клуба. Инициативата, насочена към профилактика на социално значими заболявания, е поредната от над 40 благотворителни прояви на клуба, голяма част от тях насочени към подрастващите. ”Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността от епидемия от диабет, сега тя вече е факт. Диабетът е световна епидемия, която взима по 5 милиона жертви всяка година – повече, отколкото са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно. Само за последните 35 години болните са се увеличили 4 пъти и сега са 422 милиона по света, а поне половин милион от тях са българи”, заяви Николов, подчертавайки, че борбата с диабета е мото и на тазгодишния президент на Лайънс Интернешънъл – Нареш Агарвал от Индия.
Безплатните прегледите и кръвни изследвания ще бъдат осъществени от медицински екип с ръководител д-р Венцислав Стоев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ Силистра и член на Лайънс клуб.
Основните рискови фактори за развитие на заболяването са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com