Къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“ край Силистра се сдобиха с поколение


Тази публикация е прочетена 1204 пъти!

Къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“ край близкото до Силистра едноименно село се сдобиха с поколение, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Чрез системата за видеонаблюдение е установено, че в гнездата има малки. Двойките са около 70, а в гнездовите ямки има по 1-2 новоизлюпени. Птиците лежат върху малките и старателно ги пазят от нестабилните метеорологични условия. Грижата за поколението се полага от двамата родители.
Последните пристигнали пеликани се настаниха на платформата в югозападната част от гнездилището и вероятно ще мътят по-късно. Към момента се наблюдават около 3-4 нови гнезда.
Нивото на водата в езерото е 237 см. В захранващия канал няма вода, тъй като нивото на река Дунав е все още ниско.
Ято розови пеликани пренощуваха в колонията на къдроглавите в края на миналата седмица. Грижовните родители не проявиха агресия и не напуснаха гнездата си.
Къдроглавите пеликани са добри риболовци. Те са сред най-едрите птици в резервата и размерът им изисква много храна. Възрастен пеликан може да изяде огромно количество риба – до 1.8 кг на ден. Предпочитани са шаран, барбун, облец, лещанка, мряна и други. Риболовният орган е огромната торба, висяща под долната половина на дългата права човка. Тя има и друга функция – освен да съхранява риба, помага и при охлаждането на пеликана, когато е много горещо. Малките не се хранят от торбичките на родителите си. Вместо това отварят широко човки, където родителите поставят храната.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com