Край на червените химикалки. Проверяват матурите онлайн

Share This:


Край на червените химикалки при проверки на матурите-за първи път тази година зрелостните изпити ще се проверяват само онлайн, обявиха от Министерството на образованието, съобщи NOVA. Матурите ще се оценяват в общо 41 компютърни центъра в цялата страна. Зрелостниците тази година са над 50 000.
Новият начин на проверка онлайн ще измести напълно досегашната система, при която проверяващи от цялата страна се събираха на едно място в столицата и там на хартия проверяваха работите на зрелостниците. Над 600 души ще оценяват писмените работи. След като първият оценител направи проверка, писмената работа отива при втория. Той обаче няма да вижда къде е поправено, за да бъде всичко обективно. За обективност в оценяването се надяват и зрелостниците.
От мерки за сигурност Министерството на образованието отказа да покаже системата за дистанционна оценка. Миналата година NOVA показа как хакери успяха да влязат в системата на министерството две минути след началото на матурата и да видят всички тестове, които са се паднали.
Всички писмени работи и протоколи от миналите матури ще продължават да се пазят във всяко училище. До зрелостните изпити остава по-малко от месец, а резултатите ще станат ясни на 9 юни.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com