Коя е Чинг Ши – жената, превърнала се от проститутка в един от най-страховитите пирати в историята на света?

Share This:


Тя е една от най-успешните и влиятелни жени в историята. Издига се от едно просто провинциално момиче, което известно време вади прехраната си с проституция, до един от най-страховитите пирати в историята.
След смъртта на съпруга си ръководи над 50 000 пирати и установява нов ред.

Всява страх и възхищение – нейното име е Чинг Ши.

Родена е през 1775 г. в Гуандун Израства в Югозападен Китай и започва да работи като проститутка на плаващ бордей.
Животът й се променя коренно, след като среща един от най-известните пирати на своето време – Чжен И. Той я прави своя съпруга с единственото условие да участва равностойно в ръководенето на корабите и пиратската дейност.
Когато се женят, двойката притежава само 200 кораба, но заради сключване на сделки с влиятелни кантонски пирати, скоро броят на корабите във Флота на червеното знаме нараства до 1800.

През 1807 г. Чжен И умира в битка

и оставя командването на пиратския флот в ръцете на съпругата си. След смъртта му Чинг Ши, чието име се превежда като “Вдовицата на Чжен”, е напълно наясно, че трябва да ръководи между 50 000 и 70 000 пирати и няма никакво намерение да се провали.
Безскрупулната жена лидер започва да води режима си със стриктни правила. Едно от тях е, че веднага след нападения под наблюдение екипажът преброява и регистрира всички пари и ценности, преди да има възможност да ги разпредели помежду си.
Корабът, който осъществява водещата операция, получава 20 процента от печалбата, като целият му екипаж може да се наслади на дяла. Ако някой е хванат, че е укрил от заграбеното, е подлаган на бичуване, в някои случаи и на обезглавяване.

Екипажът на Ши превзема редица градове по южното крайбрежие

на Китай и ги разграбва, служейки си с насилие. Освен за успехите си като пират, Чинг е известна и със странните правила, които установява спрямо жените пленници на борда. Пиратският лорд позволявал на екипажа да задържа красивите жени на борда и да ги прави свои съпруги, при условието, че ще се грижат за тях и ще им бъдат верни.
Ако някой от пиратите вземел пленница за своя съпруга, но не спазвал правилата на Ши, той бил екзекутиран. Колкото се отнася до непривлекателните жени пленници – те били освобождавани.
Китайската кралица на терора държала нейните хора да бъдат лоялни не само към жените си, а и към пиратския кодекс. Ако пират напуснел флота, останалите го търсели неуморно, докато не го открият и не му отрежат и двете уши.

Китайският император не вижда начин да спре Ши

освен да сключи примирие с нея. Той предлага на нея и всеки от екипажа й да се върне на суша и да започне да води обикновен начин на живот, без да му бъде конфискувано богатството и без да бъде съден за деянията от миналото.
Така Чинг Ши получава амнистия и приключва пиратската си дейност само три години след началото й, но оставя след себе си богата история и много, което да бъде разказано и до днес.
Тя се завръща в Гуандун с всичкото си придобито богатство и се жени за своя бивш подчинен Пао. Отваря заложна къща и я ръководи до 1844 г., когато умира.

Днес нейното наследство живее във филма на “Дисни” – “Карибски пирати“. В него Госпожа Ши е един от деветте главни пирати.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com