Кошмарът с тировете по улиците на Силистра продължава. Общината ще сезира ресорни министерства и агенции

Share This:


Километрични опашки от тирове се вият по улиците на Силистра. Гранично-контролния пункт /ГКПП/ с Румъния е разположен в един от най-населените и оживени квартали на дунавския град и животът на обитателите му отдавна се е превърнал в кошмар. Те се оплакват от денонощния рев на двигателите на тировете, газови изпарения и натоварено пътно движение, особено опасно по време на лятната ваканция. “На всичкото отгоре по цялата ул. “Седми септември”, по която 40-45-тонните камиони се придвижват към границата с Румъния, няма нито една химическа тоалетна и тираджиите се облекчават където намерят, но те не са виновни за това”, гневят се жителите от околните квартали.
Проблемът с километричните опашки от камиони по силистренските улици започна през май. Според шофьорите, основната причина да сменят маршрута е, че румънският превозвач през Дунав намалил драстично таксите за превоз и те са почти същите както при Дунав моста в Русе. Така транспортните фирми, особено от Близкия изток, спестяват доста километри по дестинациите си към бившите съветски републики. Освен това на граничния пункт при Силистра няма кантар за тежкотоварните камиони и никой не следи дали те са претоварени, а и режимът за преминаване е доста либерален.
На ден през Силистра транзитно към Румъния преминават средно по около 170 тира, 250 леки автомобила и автобуси и над 1000 пътници, обслужвани само от двама служители на смяна. Шофьорите на камиони чакат по около 12-13 часа да преминат границата.
Междувременно стана известно, че от община Силистра ще сезират всички ресорни министерства и агенции, за да може проблемът да бъде изчистен. Решението за това е взето на извънредна среща при кмета д-р Юлиян Найденов с представители на държавни и общински институции, имащи отношение към създалата се ситуация. /Снимка – Булфото/
Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com