Концерт на балет “Аксел” по случай Международния ден на балета

Share This:


Школа по модерен балет “Аксел” към ОДК – Силистра с хореограф Адриана Мумджиева кани гражданите и гостите на града на своя ежегоден концерт – спектакъл, посветен на Международния ден на балета. Концертът ще се състои на 27 април 2016 г. (сряда) в драматичния театър “Сава Доброплодни” от 18:30 часа. Входът е свободен.

С ефектен танцов спектакъл балетна школа “Аксел” ще отпразнува Международния ден на балета. В продължение на час и половина зрителите ще могат да се насладят на прекрасна хармония между хореография, сюжет, музика и сценични костюми, умело подбрани от Адриана Мумджиева. Грациозните балерини на “Аксел” на възраст от 4 до 18 години ще изпълнят на сцената на Драматичния театър общо 26 танца, от които 21 са от най-новия репертоар на школата. Талантливите танцьори на балета ще представят оригинална и въздействаща хореография в ритъма на модерния, съвременния и латино танц. В празничния концерт участие ще вземат седемдесет от чаровните възпитаници на школата, обучавани в пет групи през настоящата учебна година.

Международният ден на балета е учреден през 1982 година по предложение на Международния театрален институт на сесия на ЮНЕСКО. Всяка година той се празнува на 29-ти април – в чест на рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големият реформатор в класическия танц и “баща” на модерния балет. Той е хореографът, който създава балета като самостоятелен театрален жанр. За Новер балетът е не просто сценично изкуство, а “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография”.

Адриана Мумджиева

Print


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com