Конфликти в семейството сред основните причини за опитите за самоубийства в област Силистра


Тази публикация е прочетена 1436 пъти!

Конфликти в семейството със съпруг или съпруга и конфликт с родители, както и психотичните мотиви са сред основните мотиви за опитите за самоубийства в област Силистра. Тези причини представляват 38% от всички случаи. Това сочат данни от статистиката на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за периода 2011-2016 г.
Без изразен мотив са 21% от опитите. Регистрирани са 289 души, извършили суицидни действия, като сред тях преобладават жените – 60%. При мъжете обаче опитите за самоубийство по-често завършват със смърт. По данни от статистиката със смъртен изход са завършили 12% от опитите за самоубийства в област Силистра.
Данните на РЗИ са във връзка с участието на инспекцията в проект „Подобрени услуги за психично здраве” на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Целта на проекта е намаляване честотата на опитите за самоубийство и на смъртността чрез повишаване на информираността в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити.
В рамките на проекта са обучени експерти от всички регионални здравни инспекции, които заедно с личните лекари и училищните психолози работят с децата в училищата по темите за тревожност, депресия, агресия и автоагресия, сексуално насилие и сексуално здраве. Изработени са специални ръководства за осми, девети, десети и единайсети клас.
Според специалистите психичните заболявания, по обработените за периода 2011-2016 г. данни, не са фактор за повишен суициден риск.


Share This:

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com